Skoči na glavno vsebino

Teden brez telefona

Mesec november smo na naši šoli posvetili ozaveščanju o prekomerni rabi mobilnih telefonov. Ves mesec so potekale različne aktivnosti na to temo.

V prvem tednu projekta so se učenci predmetne stopnje z razredniki pri razrednih urah pogovarjali o pasteh prekomerne rabe telefona, nato pa so izpolnili tudi anonimni vprašalnik, s katerim smo želeli dobiti vpogled v to, kako pogosto in za kaj učenci naše šole uporabljajo mobilne telefone. Z ugotovitvami so bili seznanjeni tako starši kot učenci. Najbolj zaskrbljujoča sta bila podatka, da ima telefon večina učencev predmetne stopnje in da kar tretjina učencev ni seznanjena z nevarnostmi prepogoste uporabe mobilnega telefona.

V nadaljevanju projekta smo izvedli akcijo »Teden brez telefona«, s katero smo želeli učence spodbuditi, da bi vsaj en teden večino svojega prostega časa preživeli brez telefona in ga namenili drugim dejavnostim (branje, šport, druženje). K sodelovanju smo povabili tudi starše.

S pomočjo evalvacijskega vprašalnika, ki so ga učenci izpolnili po končani akciji, smo ugotovili, da se je učencem ideja o tednu brez telefona zdela dobra, saj se sami zavedajo, da preveč časa preživijo s telefonom v roki. Učenci so se po koncu akcije počutili bolje, kljub »krizi«, ki je pri večini nastopila že po enem dnevu. Povedali so, da so v tem tednu imeli več časa za druženje in druge aktivnosti, za katere jim drugače zmanjkuje časa. Večina učencev bi se akciji ponovno pridružila, zato jo bomo v prihodnosti zagotovo še kdaj izvedli.

Vodji projekta Gordana Kobale Potočnik in Saša Puntar

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost