Skoči na glavno vsebino

Projekt Krokus

V šolskem letu 2022/23 se je naša šola pridružila številnim slovenskim šolam in se prvič vključila v projekt Krokus. Koordinator za Slovenijo je Sinagoga Maribor.

Projekt je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Ireland). Združenje mladim podari čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Krokusovi rumeni cvetovi namreč simbolizirajo rumeno Davidovo zvezdo, ki so jih Judje morali nositi v času nacizma. Krokus cveti proti koncu meseca januarja, približno v času, ko obeležujemo Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta – 27. januar (http://www.sinagogamaribor.si/slo/dediscina/projekt-krokus/).

Projekt Krokus je namenjen mladim, da na spoštljiv način ohranijo spomin na številne nedolžne žrtve 2. svetovne vojne. Mladi se na primeren način seznanijo z grozotami in nepredstavljivimi posledicami holokavsta. Sodelovanje mlade spodbuja k učenju o strpnosti in medsebojnem spoštovanju ter je pomemben opomnik za zavedanje velike nevarnosti naraščajočega rasizma in vseh oblik diskriminacije.

Špela Anders, koordinatorica projekta

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost