Skoči na glavno vsebino

Četrtošolci so gledali z rokami

V oktobru obeležujemo svetovni dan bele palice in učenci 4. a in 4. b so zelo veliko brali in govorili o slabovidnosti in slepoti. V okviru projekta Naša mala knjižnica so prebrali  knjigo z naslovom »O Kamilu, ki je gledal z rokami«, avtorja Tomasza Malkowskega. Skozi zabavne zgodbe iz življenja slepega dečka Kamila so spoznavali, kako se slepi ljudje počutijo in kako se znajdejo v različnih življenjskih situacijah.

Izvedeli so, da slepi berejo pisavo, ki se imenuje brajica in da obstajajo za slepe in slabovidne otroke prav posebne knjige – tipanke. Preizkusili so se tudi v nekaterih nalogah: z zavezanimi očmi so se podali iz razreda do šolske knjižnice, se igrali z zvenečo žogo, z zavezanimi očmi iskali knjige na knjižnih policah, se preizkusili na poligonu … Tudi ustvarjali so; za svoje vrstnike, ki ne vidijo, so izdelali tipanke.

V ponedeljek, 16. 10. 2023, pa jih je v šolski knjižnici obiskal gospod Matej Žnuderl, ki je slep že od mladosti.  Z njim in njegovo spremljevalko so učenci spoznali pisalni stroj za brajico, družabne igre za slepe, učbenik o žuželkah, ki je izdelan za slepe in slabovidne … Gospod Matej je učencem pripovedoval o svojih izkušnjah in jim pokazal, kako uporablja belo palico. Četrtošolci so mu zastavili tudi veliko vprašanj, najbolj zanimiva pa je bila partija šaha, ki jo je gospod Matej odigral z našim četrtošolcem. Andraž je po ogorčenem boju vendarle moral priznati premoč gospoda Mateja.

Mentorice

Tatjana Krajnc Barič

Maja Bubik Polovšak

Zala Valenčak

Romana Pečnik

Marika Divjak

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost