Skoči na glavno vsebino

OSMOŠOLCI V LJUBLJANSKI OPERI

Učenci osmih razredov smo se v torek, 4. 6. 2024, odpravili na izlet v  SGN Opero in balet Ljubljana, kjer smo si ogledali opero z naslovom Miši v operni hiši.  Zjutraj, okoli osme ure, smo se učenci zbrali pred šolo, vsak s svojo šolsko malico, nato smo se vkrcali na dva avtobusa in se odpeljali proti Ljubljani, kamor smo prispeli po približno uri in pol vožnje. Voznika avtobusov sta nas odložila na avtobusni postaji nasproti muzeja Moderne galerije Ljubljana, nato pa nas je učiteljica glasbe, gospa Anita Žolnir, popeljala po Ljubljani, saj smo imeli načrtovan ogled opere šele ob enajsti uri.

Najprej smo odšli do Trga republike, kjer je potekala oz. še poteka razstava z naslovom Umetnost strpnosti, v sklopu katere je razstavljenih 145 unikatno poslikanih medvedov iz različnih držav sveta. Medvedi na svoji svetovni turneji spodbujajo ljudi k razmisleku o strpnosti in razumevanju med ljudmi, kulturami in regijami.

Po malici smo se odpravili mimo Akademije Philharmonicurum ter do Šuštarskega mosta, nato pa smo prečkali Tromostovje in si na Prešernovem trgu ogledali še kip Franceta Prešerna.  Sledil je odhod proti operi, kjer so že čakali učencih dveh drugih osnovnih šol. Posedli so nas po pet oz. šest v eno ložo. Natančno ob enajstih se je začela uro in pol dolga komična opera z baletom in pantomimo po libretu Vinka Möderndorferja. Predstava se mi je zdela zanimiva, saj še nisem bil nikoli v operi. Sledil je odhod domov.

Kulturni dan sem končal z mislijo, da si bom zagotovo še ogledal kakšno opero.

 Zapisal: Jakob Selišek, 8. C

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost