Skoči na glavno vsebino

2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke. S tem je želela opozoriti, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, in še posebej branje kakovostne mladinske literature. Tako že od leta 1967, vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, ki jo vse sekcije prevedejo in pošljejo otrokom, ob tem pa vsaka država pripravi različne aktivnosti in prireditve, ki so povezane z branjem in knjigo.

Letos je poslanico in plakat pripravila Ameriška sekcija IBBY.

Poslanico z naslovom Glasba besed je napisala Margarita Engle, ilustracijo pa je pripravil Roger Mello, prejemnik nagrade Hansa Christiana Andersena. Poslanico je v slovenščino prevedla Nada Marija Grošelj.

Glasba besed

Margarita Engle

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,
so ptič, ki se s pesmijo vzpenja,

in slon, ki trobenta,
so reka, ki teče, in slap, ki teleba,
metulj, ki zakroži visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –
ritmi in rime, utripi srca,
peket in prhut, stare in nove povesti,
take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma
ali čez meje drviš proti novim deželam
in tujim jezikom,

so zgodbe in pesmi vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim,

 glasovi postanejo glasba prihodnosti,
 mir, prijateljstvo, radost:
melodija, ki upa.

Margareta je o poslanici zapisala

Pomirjujoče besede so mi zelo blizu. Prihajam iz zapletene družine beguncev, priseljencev in ljudi, ki so se odločili, da ostanejo tam, kjerkoli že so bili rojeni. Vse jih imam enako rada. Poezija in zgodbe mi pomagajo, da občutim upanje. Rime, ritmi in celo prazni prostori med besedami na strani oblikujejo odmeve v mojem umu, kot tisti čudoviti glasovi, ki jih slišite še dolgo po tem, ko zvonovi odzvonijo. Jezik je glasba. Njegov tek je hkrati naraven in človeški. Ko delimo svoje zgodbe in pesmi, dobijo naše misli krila, poletijo in se srečajo v zraku. Začenjamo razumeti drug drugega. Iz neznancev postajamo sosedje.

Praznovanje 2. aprila pri nas že po tradiciji zasnujeta Slovenska sekcija IBBY in MKL (Mestna knjižnica Ljubljana). Tako se bo v tem času odvilo veliko dogodkov, ki so tesno povezani z branjem, knjigo, knjižnicami …

Ob 110. obletnici rojstva Kristine Brenkove in ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, so v Mestni knjižnici Ljubljana (v koordinaciji Pionirske in Knjižnice Bežigrad), skupaj zasnovali bralnospodbujevalno akcijo Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov in jo povezali z letošnjo poslanico Ameriške sekcije IBBY Glasba besed, pesnice Margarite Engle in ilustratorja Rogerja Mella.

Do konca letošnjega leta bodo otroke, mlade in družine navduševali za branje zimzelenih del Kristine Brenkove, dveh knjižnih zbirk, ki ju je zasnovala in živita še danes, to sta Čebelica in Zlata ptica, antologij, ki so z njo povezane, ter z izborom knjig, ki tematizirajo glasbo. K branju vabijo s 110 knjigami, še vedno aktualnimi in vrednimi branja, ki kar kličejo h »glasbi besed« Kristine Brenkove in k »besedam o glasbi«.

Tudi v naši šolski knjižnici smo pripravili razstavo o delu in življenju Hansa Christiana Andersena, skupaj smo vnovič prebirali njegove pravljice in se pogovarjali o pravljičnih junakih, ki nam vedno znova pričarajo pravljično vzdušje in nas naučijo nekaj novega – pomembnega za življenje.

Na spodnji povezavi pa si lahko o tem preberete še več …

https://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/376-2-april-2021-mednarodni-dan-knjig-za-otroke

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost